Paletta Alap

OTP Paletta Alap – részvény, kötvény és abszolút hozamú stratégiák ötvözete

Az OTP Paletta Alap egy olyan vegyes alap, amely különböző részvény, kötvény és abszolút hozam stratégiák ötvözésével egy jól diverzifikált befektetési lehetőséget kínál az ügyfeleknek. Az Alap célja, hogy középtávon az állampapírok hozamát jelentősen meghaladó teljesítményt nyújtson a kockázatok kordában tartása mellett.

Mit is vesz a befektető, aki beszáll a Paletta Alapba? (Zárójelben a jellemző arány a portfolióra vetítve)

  • Részvény pozíciók (nettó 20-60%), amely jellemzően long kitettségekből áll, de ha találunk egy ígéretes arbitázs közeli, vagy szektoron belüli long-short pozíciót, akkor az Alap némi short részvényállományt is felvehet. A kettő eredőjéből adódik a nettósított részvénykitettség. A főbb befektetési célpontok a török, orosz és a közép európai piacok (amelyek az Alap referenciaindexének a részvény-részét is alkotják), de jellemzően nem a benchmark indexet követjük, hanem az egyedi részvényszelekció által meghatározott legígéretesebb befektetéseket valósítjuk meg, vagyis más régiókból is aktívan választunk részvényeket. A pozícióméretezésnél a széleskörű diverzifikációra törekszünk, jellemzően egyetlen részvényben sem veszünk fel 2-3%-nál nagyobb pozíciót.
  • Speciális események és arbitrázs pozíciók (0-20%): Gyakran vannak olyan tőkepiaci események, amelyek a cégek egyedi fundamentumaitól függetlenek, az árfolyamra mégis nagy hatással vannak. Ilyenek lehetnek például a vállalatfelvásárlások, vagy az MSCI Indexbe kerülés/ Indexből kikerülés, amely hatalmas pénzáramlást hozhat a passzív indexkövető befektetők részéről, és eltérítheti az árakat a valós értéktől. Ezek sokszor jó beszállási/shortolási lehetőséget kínálnak. Ebben az esetben a pozíciók méretét is megnöveljük, hiszen gyakran kis mértékű, de kockázatmentes hozamlehetőségről van szó, amit egy nagy, rövid ideig fennálló pozícióval lehet a legjobban kihasználni.
  • Költséghatékony befektetési jegyek (5-15%): Vannak olyan piacok, amelyeket nem tudunk közvetlenül elérni, de kedvező befektetést jelentenek, így befektetési jegyeken keresztül vesszük fel a kitettséget (pl ázsiai piacok esetében). Nagybefektetőként hozzáférésünk van a kedvező díjvonású intézményi sorozatokhoz és mentesülünk a tranzakciós költségektől, így ez is költséghatékony módja a pozícióvállalásnak.
  • Kedvező hozamú devizás kötvények (20-30%): Megfelelő hozamon hosszabb távú kötvényeket is veszünk, jó példa erre az általunk jól ismert és megbízható adósnak tartott vállalatok devizás kötvénye, amely a kockázatmentesnél magasabb hozamot biztosít. Az Alap tarthat külföldi állampapírokat és vállalati kötvényeket is, sokszor ezen a területen is akadnak jó lehetőségek.
  • Likvid eszközök (rövid lejáratú kötvények, betétek): Csak akkor fektetünk be az eddig említett formákba, ha jó lehetőséget látunk. Ha nincs akkor figyelünk és várunk. Ilyenkor az Alap pénze kamatokat termelő rövid lejáratú kötvényekben és bankbetétekben pihen. Likviditási célból az Alap eszközeinek egy részét folyamatosan ezekben az eszközökben tartjuk.

 

Ez a felsorolás nem teljes, hiszen folyamatosan változik a piaci környezet, és ehhez mi is alkalmazkodunk, igyekszünk a vállalt kockázati szint mellett minden hozamtermelési lehetőséget megragadni.

Az általunk vásárolt részvények/egyéb eszközök jelentős része külföldi devizában van jegyezve. Így amikor megvesszük az adott papírt és a hozzá tartozó devizát, akkor azzal egy devizakockázat is keletkezik, amelyet kezelni kell. Ennek egy részét visszafedezzük forintra, ugyanakkor vannak időszakok, amikor felvállaljuk a devizakockáztot. Ennek az oka, hogy néha a forint árfolyamváltozásáról is van határozott véleményünk, kár lenne elmulasztani az ebből fakadó hozamtermelést. A másik ok, hogy a long devizapozíció részvénypiaci esések esetén általában jól teljesít vagyis csökkenti az alap volatilitását. Összességében elmondható, hogy az Alapnak jellemzően 30-60%-os devizakitettsége is van,  többnyire nem spekulatív devizapozíciókról, hanem a mögöttes eszközök nem visszafedezett devizáiról van szó.

Az alap teljesítménye itt követhető nyomon
Hol vásárolható meg az OTP Paletta Alap?

A forgalmazóknál!

A vezető forgalmazó az OTP Bank, de társforgalmazó a Codex, az Erste, az SPB, és a Raiffeisen is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük