Orosz Alap

Az Orosz Alap az egyik legkockázatosabb alapunk, ahol a nagy kockázatért cserébe hosszú távon magasabb hozamot várhat el a befektető. Az Alap célkitűzése, hogy kitettséget nyújtson az általunk kiválasztott orosz részvényekhez, méghozzá úgy, hogy túlteljesítse a referenciaindexet, ami 95% RDX Extended Index (ez a londoni piacra bevezetett orosz részvényeket takarja, jellemzően ezek a legnagyobb és leglikvidebb papírok) és 5% ZMAX (magyar kockázatmentes hozam).

Ez egy hosszú távon magas várható értékű, de kockázatos befektetés, ezért senkinek sem javasoljuk, hogy a teljes portfolióját ebben az egy Alapban tartsa. Az ajánlott befektetési időtáv 5-7 év és mivel hosszú távon várhatóan a kockázatért cserébe magas lehet a hozam, várhatóan lesznek évek, mikor 20-30-50%-os emelkedés is előfordul, de lesz, amikor jelentős visszaesés következik be. Viszont előre ezeket sajnos nem lehet látni, ezért (bár kis mértékben megpróbálkozunk vele) nem azt tekintjük fő feladatnak, hogy eltaláljuk ezeket az ingadozásokat, hanem hogy olyan cégekkel töltsük fel a Alapot, amelyek hosszú távon jobbak lesznek az átlagnál.

Miért éppen Oroszország? – a befektetési sztori

Oroszország a világ legnagyobb országa, a Föld lakott területének 1/8-án terül el, majdnem kétszer akkora, mint az USA, de még a Plútó-nál is nagyobb. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy Oroszország a világ egyik legnagyobb: alumínium, arzén, azbeszt, bauxit, bór, kadmium, kőolaj, cement, szén, kobalt, réz, gyémánt, fluor, földgáz, arany, vasérc, mész, lítium, magnézium, nikkel, nitrogén, palládium, foszfor, kálium, rénium, szilikon, kén, titánium, ón, volfrám és vanádium termelője (a teljesség igénye nélkül).

Sok nyersanyagtermelő cég be van vezetve a tőzsdére, a legnagyobbak közülük az olaj- és gázipari vállalatok, az állami Gazprom,  Rosznyeft és Szurgutnyeftyegaz valamint a magánkézben lévő Novatek és Lukoil. Szintén jelentős a világ legnagyobb és legversenyképesebb nikkeltermelője, a Norilsk Nickel. A legjelentősebb bankok a Sberbank és a VTB bank szintén komoly súlyú blue chipnek számítanak a moszkvai tőzsdén.

Ezek azok a cégek, amelyeket általában a külföldiek ismernek, és az orosz piaccal azonosítanak. A baj az állami mamutvállalatokkal van, mint például a Rosznyefty vagy a Gazprom, amelyeket nem befektetői, hanem politikai érdekek vezérelnek, és olyan beruházásokat valósítanak meg, amelynek gazdasági hozzáadott értéke minimális (ettől persze az értékeltségüktől függően lehetnek időnként jó befektetések, azonban hosszú távon érdemes óvatsnak lenni). Sokan ezekkel a cégekkel azonosítják az orosz piacot, és ezért kerülik is, azonban véleményünk szerint tévednek! Ugyanis az orosz tőzsde lényegesen sokszínűbb ennél. Rengeteg a közepes és kis kapitalizációjú cég, amely még bőven elég likvid a befektetésre, és sok esetben nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő színvonalon működő menedzsment irányítása alatt áll. Szándékosan olyan benchmarkot választottunk, amelyben a nagyobb piaci kapitalizációjú vállalatok súlya nem bántóan magas. 

Honnan kerülnek ki ezek a cégek? A szektor szerteágazó: műtrágyagyártó, acélgyártó, autógyártó és gyógyszergyártó cégektől kezdve a kiskereskedelmi és IT szektoron keresztül a távközlésig és légiközlekedésig rendkívül széles a paletta. A blogon sokat bemutatunk ezek közül, a közös jellemzőjük, hogy általában nincs állami befolyás bennük, professzionális menedzsmenttel rendelkeznek, illetve nagyon jó termékeket árulnak, és a kisebbségi befektetői jogokat tiszteletben tartják. Szintén preferáljuk, ha a megtermelt szabad készpénzállományt – amennyiben a megfelelően erős vállalati mérleg lehetővé teszi – osztalék formájában kiosztják. Van olyan, hogy megveszünk olyan részvényeket is amelyekre nem minden előbb említett feltétel teljesül, de ezeket csakis nagyon olcsón (nagyon jelentős diszkonttal) vagyunk hajlandóak a portfolióba tenni. Próbálunk egészségesen egyensúlyozni a value és growth között. Value-nak tekintjük azokat a befektetéseket, amelyek véleményünk szerint nagyon jó megtérülést tudnak elérni a meglévő eszközeivel, de túl sok növekedés nincs bennük, viszont nagyon olcsók (gyakran kerülnek ebbe a kategóriába az acálgyártó cégek). A hosszú távú növekedést mi a növekvő lakossági fogyasztást kiszolgáló iparágakban látjuk.

És mi lesz az olajjal?

Egyelőre az orosz piacot a rubelen keresztül az olajárváltozás és a politikai kockázatok alapján kereskedik a befektetők. A háttérben azonban az általunk preferált portfolióban lévő cégek a körülményekhez alkalmazkodva, folyamatosan termelik a profitot, erősítve a mérlegüket és piaci helyzetüket. Ez az ami hosszú távon igazán számít. A mostani alacsonyabb olajárkörnyezet elhozta a rubel leértékelődését, amellyel a rövid távú nehézségek mellett nagy lehetőséget is kapott az ország, hogy kitörjön az "olaj-átok" minden mást szektort elnyomó hatása alól. A gyenge rubel versenyképessé tette az orosz munkaerőt, az exportőrök jobb helyzetben vannak, mint korábban, és a megdráguló és visszaeső import helyét egyre inkább kiválthatják az orosz gazdaság cégei. Emiatt látunk fantáziát az orosz piacban, és ennek megfelelően alakítjuk ki az Alap befektetéseit.

Az Alap teljesítménye pl. itt követhető nyomon.

Hol vásárolható meg az OTP Orosz Alap?

A forgalmazóknál!

A vezető forgalmazó az OTP Bank, de társforgalmazó a Codex Tőzsdeügynökség, az Erste PB, a KBC Securities, a Raiffeisen PB és az SPB Értékpapír.

A, B vagy C sorozat?

Az Alapnak 3 sorozata van: Az A és B sorozat forintban van jegyezve, a C sorozat pedig euróban, a három sorozat mögött ugyanaz a részvényportfólió található. A forintosak közül a kisbefektetők részére az A sorozat érhető el. A B sorozat az intézményi befektetők számára van fenntartva, a nagy volumen miatt a vagyonkezelési díj enyhén alacsonyabb, más különbség a kettő között nincs. Az eurós sorozat olyanok számára lehet megfelelő, akik például eurós megtakarítással vagy bevétellel rendelkeznek (esetleg külföldiek), ugyanakkor fontos tudni, hogy ez ugyanaz az orosz rubel a mögöttes kitettség, annyi különbséggel, hogy az egy jegyre jutó napi záró nettó eszközérték az A sorozatnál forintra, a C sorozatnál euróra van átszámolva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük