Rólunk

Az OTP Alapkezelő munkatársai vagyunk, de ez a blog a saját magánvéleményeinket tartalmazza. Ezek sokszor egymástól is különbözőek és semmiképpen nem tekinthetők az OTP Alapkezelő hivatalos véleményének. Az oldal legfontosabb céljának azt tekintjük, hogy a kívülállók számára is betekintést nyújtson az alapkezelés folyamatába.  Az itt megtalálható bejegyzések példaként szolgálnak arra, hogy melyek azok az értékpapírok, piacok, szektorok, történetek, amelyek megmozgatják a fantáziánkat és amelyeket valamilyen formában, valamikor befektetésre alkalmasnak tartunk.

A leírtak semmiképpen nem tekinthetők befektetési tanácsnak és ennek nem csak az az oka, hogy a befektetési tanácsadás engedélyhez kötött tevékenység.

A legígéretesebbnek vélt vállalatok részvényeiben sem helyezzük el általában az alapjaink vagyonának több, mint 3 %-át, így egy-egy portfolióban legalább 30-50 egyedi befektetés található. Ezek mindegyikének bemutatására természetesen nem vállalkozunk, így az olvasó a teljes kép helyett csak ízelítőt kap aktuális gondolatainkból. A diverzifikáció előnyeit nem lehet elég sokat magyarázni. Senki sem tévedhetetlen,  így mi sem és még ha azok is lennénk, akkor is ellenünk dolgozik az a tény, hogy egyetlen vállalatról sem rendelkezünk tökéletes információkkal. Szóval, ha tévedünk, az egyedi befektetéseken  tisztességes nagyságú veszteséget is össze lehet hozni. Egy jól diverzifikált portfolióban azonban ez a veszteség már csak a vagyon pár százalékára vetül. Természetesen, ha az egyedi befektetéseken elérhető veszteség korlátozott, akkor a nyereséggel is ez a helyzet. Ha azonban jól dolgozunk és az említett 30-50 befektetés túlnyomó többsége nyerő tétnek bizonyul, az ebből származó hozam messze túlszárnyalja az elengedhetetlen tévedésekből származó veszteségeket. A bemutatott egyedi példák követése azonban az elmondottak miatt, megfelelő diverzifikáció nélkül nem mindig célravezető.

Nem vállalkozunk arra sem, hogy a blogon folyamatosan kövessük az általunk bemutatott vállalatok sorsát. Elképzelhető, hogy olyan új információ jelenik meg egy posztolt részvénnyel kapcsolatban, ami alapvetően változtatja meg korábbi hozzáállásunkat a papírhoz.  Ebben az esetben első gondolatunk nem az lesz, hogy a blogon erről értesítsük a kedves olvasóinkat, hanem rohanunk a telefonhoz és gyorsan leadjuk eladási megbízásainkat.

A blogot elsősorban azoknak a magánembereknek szánjuk, akik valamilyen formában már kapcsolatba kerültek részvény befektetési alapokkal – akár befektetőként, akár érdeklődőként – és szeretnék jobban megismerni, hogy hogyan gondolkodnak az ilyen alapok kezelői. Nem titkolt célunk, hogy ismertebbé, népszerűbbé tegyük a részvényekbe történő befektetéseket, különösen annak befektetési alapokon keresztül történő formáját.

Első hallásra meglepőnek hangzik, de örülünk annak is, ha a versenytársak látogatják az oldalunkat, akár befektetési ötletek megszerzése érdekében is. Egyrészt elismerésnek vesszük, ha a többi professzionális befektetőnek is tudunk újat és érdekeset nyújtani. Másrészt úgy gondoljuk, hogy a megtakarítási piac jelenlegi fejlettségi fokán az alapkezelők egymás közti versenye helyett érdemesebb az informált, tudatos, hosszú távra tervező magtakarítói réteg kialakulásának segítésére koncentrálni.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy feladnánk azt az egészséges célt, hogy az adott kategóriában évről évre a legjobb alapok között legyünk (vagy inkább a legjobb), de nem őrizzük atomtitokként meglévő befektetéseinket.

Összefoglalva tehát az alapkezelési tevékenység során megszerzett ismereteinkbe, ötleteinkbe, gondolatainkba szeretnénk betekintést engedni, a teljesség minden igénye nélkül.

8 thoughts on “Rólunk

  • nem vagyok túl tájékozott rss feed topicban, de sztem az alábbi lehet: “https://fundman.hu/?feed=rss2”

 1. Kedves Fundman csapat!

  Régóta tervezem, hogy befektetek a Fundman alapba, hiszen figyelve a tevékenységeteket, meg vagyok győződve a szakértelmetekről. Sajnos azonban már előfordult, hogy egy általam tisztelt portfolió menedzser/befektetési szakember váratlanul bejelenti, hogy abbahagyja az általa eddig sikerrel kezelt alap/részvénytársaság  befektetési irányítását (jó példa erre egy a BÉT-en forgó nagyon sikeres részvénytársaság januári bejelentése). Mivel a Fundman alap kockázatos területre fektet be, de hosszú távon magas hozamot céloz meg, így az alap és az abba befektető számára is nagyon fontos a hosszú távú elköteleződés (különösen a feltörekvő részvények esetében).  A kérdésem, hogy mit tanácsoltok az olyan érdeklődőknek, akiket a fenti dilemma tart vissza a Fundman-be történő hosszú távú befektetéstől?

  Szabó Lajos

  • Kedves Lajos,

   Örömmel olvassuk, hogy azt tervezi, hogy megtisztel bennünket a bizalmával. A kérdésére két szempontot is rdemes figyelembe venni. Az Alapot 2 portfoliókezelő (21 , illitve 11 éve dolgoznak a cégnél), és 4 elemző (11,11,10 illetve 1 éve dolgoznak a cégnél) segíti. Amint látható nem túl nagy a fluktuáció, és terveink szerint a közeljövőben sem tervez senki váltani. Szeretjük, amit csinálunk, és ez egy jó közösség. Persze garancia semmi sincs, viszont, ha esetleg valami drasztikus változás következne be, arról nyilván tájékoztatná a cég a befektetőket, és mivel ez egy likvid befektetés, azonnal vissza lehet váltani az Alapot az aktuális egy jegyre jutó nettó eszközértéken.    

   • Köszönöm a választ! Igen, az jó, hogy nem "egy emberes", és így még a kontroll is megvan.

 2. Sziasztok,

  A sikerdíj számolásban tudnátok segíteni.

  Minden nap amikor az alap a referencia index felett van akkor ebből az értékből naponta lejön 20% ?

  Mind a 200 munkanapban ? 
  Engem nagyon érdekelne az alapba való befektetés,de szerintem nem értem jól a sikerdíj számolást, ennek értelmézésében,akár egy példán keresztül tudnátok segíteni ?

  Köszönöm,

  Attila

  • Szia, Alapvetően úgy működik a sikerdíj számítás, hogy ha a referencia index hoz egy évben 10%-ot, az Alap pedig (a vagyonkezelési díj levonása után)  15%-ot, akkor az 5% extra tejesítmény 20%-a, azaz 1% a sikerdíj.

   Naponta nem történik levonás, csak az úgynevezett elhatárolás.Pl egyik napról a másikra az alap felmegy 2%-ot, míg a referenciaindex csak 1%-ot, akkor aznap a kölönbözet (2%-1%) 20%-a, azaz 0,2% határolódik el (az addig elhatároltakhoz képest). Természetesen, ha az Alap elmarad az adott napon a referenciaindextől (pl 1%-kal), akkor pedig ennek a 20%-ával, azaz 0,2%-kal csökken az addik elhatárolt sikerdíj. Ezek a napi elhatárolások mindig az aznapi nettó eszközértékre vetülnek, és a sok napi sikerdíjelhatárolásból (és visszaírásból) alakul ki év végén a sikerdíj.

    

   • Oh, köszönöm ezzel érthető lett a számítás, a visszaírás része nem volt világos. 
    Így már korrekt. 

    Köszönöm a gyors választ 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük