Áprilisi események – Sollers vétel

Áprilisban folytattuk a Sollers (UAZ, Ford, Mazda gépkocsik oroszországi gyártója) részvények csipegetését, mivel úgy gondoljuk, hogy az orosz makrogazdasági helyzet javulásával az új autó értékesítések is előbb utóbb növekedési pályára tudnak majd állni. Ebből a szempontból az április meghozta a várva várt fordulatot: az orosz új autó értékesítések év/év alapon egymás után két hónapban is növekedni tudtak, amire kb. 4 éve nem volt példa.  

Orosz új autó értékesítések változása (év/év)

Forrás: Bloomberg

Ez mindenképpen kedvező hír a szektor szereplői számára, ugyanakkor azt azért hozzá kell tenni, hogy a 12 havi gördülő adatok ennél azért jóval siralmasabb képet mutatnak:

Forrás:Bloomberg

Amint látható az orosz piacnak sikerült a válság előtti kibocsátás felén stabilizálódnia, és reményeink szerint idén végre sikerül növekedési pályára állnia. Többek között ezért tartunk a portfolióban Sollers részvényeket, illetve azért, mert rendkívül olcsóak: 2016-os visszatekintő EBITDA-val számolva 2,95-ös EV/EBITDA-n forognak a vállalat részvényei, és ha még egy kis növekedéssel is számolunk, akkor még kedvezőbb képet kapunk. Egyetlen negatív tényező árnyalja a képet a vállalattal kapcsolatban, mégpedig az, hogy a cég vezetése addig nem akar osztalékot fizetni, amíg a vállalat eladósodottsága le nem csökken az 1-szeres nettó hitelállomány/EBITDA érték alá. Jelenleg ez az érték 1.2-es, így nagy valószínűséggel már jövőre visszatérhet az osztalékfizetéshez a vállalat, ami tovább javítaná a befektetési sztorit.

 

 

2 thoughts on “Áprilisi események – Sollers vétel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük