Áprilisi események – TMK vétel

Áprilisban növeltük a kitettségünket a TMK nevű acél ipari-és olajvezetékeket gyártó vállalatból. Korábban egyszer már írtunk erről a cégről, bár akkor nem jöttek be a számításaink, mivel a kirobbanó orosz-ukrán válság majd az ez után következett olajáresés miatt a tőkeáttétel lecsökkenésére alapuló sztori nem tudott megvalósulni (az elszálló rubel, a megnövekedett finanszírozási költségek és a masszív olajáresés miatt). Ennek ellenére a céget azóta is követjük, és most ismét elérkezettnek láttuk az időt a vásárlásra. A vállalat két főbb piacon működik: Oroszországban és az Egyesült Államokban. Az orosz rész viszonylag stabilan alakult az elmúlt időszakban, bár az tény, hogy a leértékelődő rubel negatív hatását nem tudták egy az egyben áthárítani az orosz olajvállalatokra, így dollárban kifejezve az orosz szegmensben is csökkent a profit az elmúlt időszakban, de még kezelhető mértékben.

A nagyobb sokk az amerikai kitettséget érte: az egykor 250 millió dolláros operatív eredményt termelő üzlet 2016-ra évi 70 millió dolláros veszteséget termelő pénznyelővé vált, köszönhetően az alacsony olajárak miatt visszaeső energiaipari (palaolaj) beruházásoknak. A menedzsment próbálta csökkenteni a működési költségeket, de sok mindent nem lehet tenni, ha egy vállalat a névleges kapacitásainak a 17%-án termel. 2016 második felében viszont fordult a kocka. A használatban lévő olajfúró tornyok száma ismét növekedésnek indult, ami együtt járt az olajfúráshoz használatos fúrócsövek keresletének növekedésével, ami rendkívül jó hír a TMK számára. A megnövekedett kereslet hatására sikerült lecsökkenteni az év eleji 31,5 millió dolláros veszteséget 9 millió dollárra és azóta a használatban lévő fúrótornyok száma tovább emelkedett (+47% idén), aminek köszönhetően már ismét nyereségbe fordulhat az amerikai leányvállalat is.

Forrás:TMK,Bloomberg

A vállalat orosz részére is inkább pozitívak vagyunk: javuló makrogazdasági környezetre (stabilizálódó rubel, csökkenő kamatok és infláció), stabil volumenre, és a profitabilitás növekedésére számítunk. Ezen kívül mivel a vállalat még mindig jelentős hitelállománnyal küszködik ezért mind a finanszírozási költségek csökkenése (az orosz kamatcsökkentési ciklus beindulásával), mind a rubel árfolyamerősödése (a hitelállomány fele dollárban denominált) pozitív hatással van a vállalat cash flow termelő képességére.

 

One thought on “Áprilisi események – TMK vétel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük