Április – Raiffeisen vétel

Az elmúlt egy évben a régiós bankszektor részvénypiacán igazi aranykorszak volt. Elég csak az OTP árfolyamára gondolni, de a régió többi bankja is nagy emelkedésen van túl : a cseh, román, valamint az utóbbi időszakban a korábbi átárazódásból magához térő lengyel és orosz piac bankjai is jól teljesítettek. A kényelmes gazdasági növekedés nyomán  a viszonylag nyugodt időszak miatti alacsony céltartalékolás a zsugorodó kamatmarzsok mellett is erős profitokat hoztak. A lecsökkent állampapírpiaci hozamok pedig az alacsony elvárt hozamokon kersztül ezzel párhuzamosan a bankok értékeltségét is jelentősen megemelték. A régiós bankszektorban ugyanakkor van egy "mostohagyerek", a Raiffeisen International. Ez az osztrák anyabank nemzetközi, régiós országokbeli bankjait fogja össze egy külön entitásba. A 2008-9-es válság előtt hatalmas terjeszkedés jellemezte, de itt valahogy még a többeikhez képest is mindig rosszul sültek el a dolgok: a környék legzűrösebb országaiból (orosz, ukrán) jócskán kivette a részét, ráadásul a legváratlanabb pillanatokban kerültek elő leírások amerikai és ázsiai (!) hitelekkel kapcsolatosan is. 2015 elején olyannyira kritikussá vált a helyzet, hogy – akkor az orosz leánnyal kapcsolatos félelmek miatt – a bank alárendelt kötvényei már jókora veszélyt jelző szintű hozamokon forogtak..

Azonban stabilizálódott a helyzet, az elmúlt 2 évben a bank portfolióleépítéssel, majd idén tavasszal az anyavállalattal való összeolvadással meg tudta erősíteni a tőkehelyzetét, miközben rendületlenül folytatja a leírásokat, ami ugyan folymatosan meglátszik az elmúlt évek  nyomott eredményein, de a hitelportfolió folyamatosan "pucolódik ki". Jelenleg pedig úgy tűnik, hogy a vesszőfutás lassan véget ér, a menedzsmentprognózisok szerint az utolsó gyenge leány – a lengyel – eladásával (ott a csapások közül a nálunk is oly ismerős svájci frank kényszerkonverziót dobta a gép) véget érhetnek a szűkös esztendők. Ráadásul mivel a többi régiós bankkal ellentétben nincsen túltőkésítve, ez most akár előnyére is válhat. Ugyanis a többiekhez képest alacsonyabb tőkére vetül majd a javuló eredmény – azaz hatékonyabban van befektetve a saját tőke. Így a kedvező makrokörnyezet folytatódásával (Ukrajna és Oroszország esetében pedig jelentős javulás is látszik) 10% fölötti saját tőke arányos nyereség (ROE) is benne lehet a pakliban. Ezt a piac – úgy gondoljuk – még nem árazza, a hónap során 0,6 körüli P/BV hányadoson is tudtunk venni a részvényekből, szemben a versenytársak bőven 1-es fölötti hasonló mutatójával. Az alábbi ábra fenti része mutatja az értékeltségeket. A közvetlen versenytársak közül az Erste (piros) és OTP (sötötzöld) értékeltsége jócskán elhúzott az utóbbi 5 évben. Arra számítunk, hogy a a megtérülési számok (a következő 2 évre szóló elemzői konszenzust mutatja az alsó ábra) elérik a többiekéhez hasonló 10% fölötti szintet, akkor az alulértékeltség egy része megszűnhet.

Felső ába: P/BV alapú értékelségek ; Alsó ábra. saját tőke arányos megtérülések (Raiffeisen – sárga)   forrás: Bloomberg 

 

A papír árfolyamváltozása az elmúlt évben   Forrás: Bloomberg

 

4 thoughts on “Április – Raiffeisen vétel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük