Márciusi események – Do&Co vétel

Új elemként került a portfolióba márciusban a Do&Co nevű osztrák catering vállalat, amely árbevétele kétharmadát légi utas ellátásból szerzi, így talán ismerős is lehet a Turkish vagy az Austrian Airlines járatairól. De tevékenységei közé tartozik még a nemzetközi eseményeken (Foci EB, Forma 1, ATP Master tenisztornák, stb.) való catering szolgáltatás és a saját tulajdonába tartozó éttermek és hotelek üzemeltetése is.

Évek óta figyeljük már a vállalat fundamentumait, de a feszített árazás sokáig eltántorított minket. Azonban az elmúlt évben, a török légi piac gyengélkedése miatt sokat korrigált a részvény árfolyama és a márciusi szinteket már jó beszállási lehetőségként értékeltük. Mivel az osztrák mellett az isztambuli tőzsdére is be van vezetve a papír és a török operációt a Turkish Airlines-zal 50-50%-os közös vállalkozásban végzi, így sokan teljes török kitettségként kezelik, de ha jobban megnézzük, csak az árbevétele harmada képződik török lírában. Vagyis számolva a török operáció deviza- és makroérzékenységével (és a Turkish Airlines számára felkínált költségcsökkentéssel is), úgy gondoljuk, hogy a Törökországon kívüli légi forgalom erősödése és a másik két szegmens marzsainak javulása kellően ellensúlyozza a török kockázatokat. A cég nem titkolt stratégiája, hogy geográfiailag, szegmensenként és ügyfélszinten is egyre inkább diverzifikálja a működését. Jelenleg is már több mint 60 légitársaságot szolgál ki adott útvonalakon (Turkish, Qatar, Emirates, Lufthansa, British, stb.), de folyamatosan tárgyal új útvonalak/járatok kiszolgálásának megszerzéséről, amelyek az idei teljesítményéhez is pozitív hírként járulhatnak hozzá. A tengerentúli járatok kiszolgálását új konyhák nyitásával teszi lehetővé. Ennek farvizén az étterem és hotelüzemeltetés üzletág folyamatosan bővül az újabb gourmet éttermekkel, kávézókkal és reptéri várókkal. A nemzetközi rendezvényszervezés szegmenst a már eddig is kiszolgált globális sportesemények és válallati rendezvények mellett nagy focicsapatok (Bayern München, AC Milan, stb.) házi cateringjével színesíti. A folyamatosan bővülő megrendeléseknek köszönhetően egyre erősödő marzsokat várunk az említett szegmensekben. Habár a legnagyobb profitot így is a fő profiljának számító légi utas ellatási szegmensben tudja elérni, de azt a török kockázatok miatt inkább konzervatívan árazzuk (bár a márciusi reptér adatok a török belföldi és nemzetközi utas számban is javuló tendenciát mutattak, de a tavalyi bázis elég alacsony). Pont emiatt is pozitív, hogy aktívan zajlik ezen szegmens ügyfélszintű diverzifikációja, amely hozzájárulhat a marzsok megőrzéséhez.

Összességében úgy gondoljuk, hogy a török kockázatok már beárazódtak a papírba, és noha jelenlegi feltételezéseink alapján nem gondoljuk, hogy a 2016-os csúcsszintekre vissza fog kúszni az árfolyam, viszont új szerződésekről szóló jó hírek jöhetnek az év folyamán. Nem mellesleg teljesen egészséges a cég mérlege, egyáltalán nincs eladósodva. Habár jelenleg a működésből keletkező pénzt a diverzifikációs stratégia miatti beruházásokra fordítja, de a jövő évtől folyamatosan növekvő pozitív szabad pénzáramlással számolunk.

2 thoughts on “Márciusi események – Do&Co vétel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük