Márciusi események – Atrium vétel

A hónap során növeltük kitettségünket az Atrium nevű osztrák ingatlanfejlesztőben, amely profilját tekintve bevásárló központokra fókuszál a közép-kelet európai régióban. A fundamentumok alapján alapvetően ez az egyik kedvenc ingatlanfejlesztőnk az osztrák univerzumban, ugyanis 8% feletti FFO yielden forog (FFO= Funds From Operation, vagyis az ebből számolt yield az aktuális árfolyamra vetített bérbeadásból származó nettó eredmény), amely messze meghaladja a szektortársak átlagát. A jó jövedelmezőséghez prudens eszközértékelés is társul, ugyanis a könyveiben nem értékeli mesterségesen többre az eszközeit a cég, mint amennyit azok jelen körülmények között az adott piacon érnek (gondolok itt például az orosz eszközökre) és még így is jelentős diszkonttal forog a papír a nettó eszközértékéhez képest.

Ugyan rövid távon nem sok triggert látunk az árfolyamemelkedéshez, de a 7% körüli stabil osztalékhozam, a kedvező értékeltség és a cég stratégiája, miszerint a fő tevékenységhez nem kapcsolódó eszközeiktől inkább megválnak, hogy a jobb megtérülésű projektekre koncentrálhassanak, mindenképpen olyan tényezők, amelyek miatt érdemesnek láttuk növelni a kitettségünket. Ehhez társul a költségcsökkentő intézkedések pozitív hatása, valamint egy már régóta húzódó peres ügy várható lezárulása, amivel megszűnik majd egy bizonytalansági faktor. Nem várt pozitív hír lenne, ha sikerülne az isztanbuli telküket is értékesíteni, ugyanis ennek jelenleg nem nagy valószínűséget ad a piac. Összességében viszont az év második felében és jövőre a magyar és lengyel, nem alaptevékenységhez köthető eszközök értékesítése kapcsán érkezhetnek jó hírek, éppúgy, mint az orosz portfoliót illetően, ahol a javuló piaci környezet és a rubel erősödése az elmúlt időszaknál jobb eredményeket indokol. A fő piacain (lengyel és cseh) pedig az infláció miatti indexálás növelheti majd a bérbeadásból származó nettó eredményt.

5 thoughts on “Márciusi események – Atrium vétel

  • Szia Balázs!

   Úgy jön ki, hogy az Atrium negyedévente fizet osztalékot, annak az összegét (0,0675 EUR) látod a tőzsde honlapján. De ha megnézed a cég honlapján az osztalékos leírást, ott írják is, hogy 2017-ben 0,27 EUR-t fizetnek ki, csakúgy mint tavaly. Ez 7,2% osztalék hozam a mostani árral számolva és 85-90%-os osztalékkifizetési rátának felel meg, ami elég magas. Ráadásul tavaly még hozzájött ehhez 0,14 EUR special dividend is a nem alaptevékenységhez köthető eszközök értékesítésének köszönhetően. Szerintünk rövid távon komfortosan fenntartható ez a magas kifizetési szint, mivel nagyon egészséges a cég mérlege, egyáltalán nincs eladósodva, csak 28% az eszközeire vetített hitelek aránya, de ha túl sok eszközét értékesítené hirtelen a cég és nem találna megfelelő akvizíciós célpontot, akkor benne van a pakliban, hogy a menedzsment visszavágná a 0,27 EUR-ós osztalék szintjét. De egy normálisnak mondható, 60-70%-os kifizetési rátával is 5-5,5% körüli osztalékhozamról beszélnénk a jelenlegi árszint mellett.

 1. Szia!

  Köszönöm a részletes választ. Benéztem a negyedéves fizetési gyakoriságot.

  És gratula a bloghoz. Nemrég találtam rá, de marafok az olvasótok.

   

  Üdv,

  Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük