Márciusi események – Globaltrans részleges eladás

Nagyon jól teljesített az elmúlt időszakban a Globaltrans nevű vasúti szállítmányozási cégünk, amit már régóta stabil eleme a portfolióknak. A vállalatnak két főbb üzleti szegmense van, az egyik a vasúti gondolák szegmense, a másik az olajtanker kocsik szegmense.  A gondolákban általában ömlesztett anyagokat szállítanak (szén, acél, vasérc, sóder, homok, stb), míg az olajtankerekben kőolajat és kőolajszármazékokat. Ebből kifolyólag, míg a gondolák iránti kereslet erősen ciklikus, addig a olajtankerek iránti kereslet általában stabilan, sokkal kiszámíthatóbban szokott alakulni (hacsak nem adnak át egy-egy újabb olajvezetéket).

Az orosz gondola piac egén már 2014 előtt baljós árnyak jelentek meg: az orosz gazdaság növekedése csak nem akart beindulni a 2007-2008-as válság óta, aminek eredményeképpen kezdett megbomlani a kereslet-kínálat egyensúlya a gondolák piacán: enyhe túlkínálat alakult ki a kocsikból, amit döntően rubel alapú hitelből finanszíroztak a vállalatok (mivel a szállítmányozó cégek árbevételének szinte 100%-a rubelben keletkezik). 2014-ben aztán kialakult a tökéletes pénzügyi vihar az orosz gondola piacon: először az orosz-ukrán válság ütött be, majd a maláj utasszállító lelövése miatt bevezetett szektorális szankciók tesztelték az orosz gazdaság ellenálló képességét. A végső döfést az olajárak összeszakadása jelentette 2014 végén, aminek eredményeképpen az orosz rubel árfolyama több mint 75 százalékkal értékelődött le, a jegybanki alapkamat pedig 6-ról 17%-ra emelkedett bő egy év leforgása alatt, ami jelentős negatív sokkot jelentett a jelentősen eladósodott szektor számára. A helyzetet tovább rontotta, hogy a gazdasági sokk tovább csökkentette a keresletet a vasúti gondolák iránt, ami tovább növelte a túlkínálatot a piacon és a mélybe küldte szolgáltatási díjakat, ezzel a szektor jövedelmezőségét. Tehát mind a pénzügyi (megemelkedett finanszírozási költségek), mind az üzemi soron jelentős veszteséget kellett elszenvednie a vasúti gondola szegmensnek. Ennek megfelelően a Globaltrans árfolyama is a mélybe zuhant. Ezt a vérzivataros időszakot használtuk ki arra, hogy pozíciót építsünk ki a papírban, mivel a szektorral ellentétben a Globaltrans nem volt vészesen eladósodva, illetve az egyik legfiatalabb vasúti flottával rendelkezett/ik az orosz piacon, így nincs jelentős újra-beruházási igénye, illetve a működési költségei is az egyik legalacsonyabbak a szektorban. Röviden: úgy ítéltük meg, hogy a Globaltrans túl fogja élni, és nyertesen, megerősödve fog kikerülni a válságból.

Két év múlva, 2016 második felében aztán egyre több jel utalt arra, hogy a szektornak sikerült túljutnia a válság nehezén: a gondola piacon a túlkínálat egyre inkább lecsökkent. Ez köszönhető egyrészről annak, hogy a szabályozó szigorította az idős, elavult kocsik használatát, másrészről annak, hogy néhány cégnek csődöt kellett jelentenie, harmadrészt annak, hogy a gyenge rubel versenyképesebbé tette az orosz nyersanyagexportot, ami megnövelte az exportra eladott áruk mennyiségét, negyedrészt pedig annak, hogy a szektor által szállított nyersanyagok árai is emelkedésnek indultak (nőtt a kereslet).  

A Globaltrans árfolyama a vállalat által szállított nyersanyagok forgalommal súlyozott átlagának függvényében

Forrás: Bloomberg

Mindezek eredményeképpen a részvény árfolyama közel megduplázódott az elmúlt egy év leforgása alatt. A vállalat április elején megjelent éves beszámolója is bizonyította, hogy a cég az elmúlt időszak nehézségeit a piaci pozíciójának a megerősítésére tudta felhasználni, és a visszapattanó gazdasági környezetben jelentős készpénztermelési potenciállal rendelkezik. Ezt ráadásul meg is osztja a befektetőkkel gáláns osztalék formájában. A legjobb kombináció. Március elején, amikor az egész orosz piacon egy jelentősebb korekció volt, a Globaltrans árfolyama meglepően ellenállónak bizonyult, és úgy gondoltuk, hogy a relatív felülteljesítést kihasználva taktikailag ideje leépíteni a pozíció egy részét. Utólag ezt már megbántuk, mert az orosz piac hamar magára talált és a cég a várakozásainkat igazolva nagyon erős gyorsjelentéssel, és 10% körüli osztalékjavaslattal állt elő, ami azóta is tovább repítette az árfolyamot.

2 thoughts on “Márciusi események – Globaltrans részleges eladás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük