Februári események – csere az orosz ingatlanszektorban

Már régóta a portfolióban tartjuk az Etalon nevű ingatlanfejlesztő céget, amely bár konzervatív és a szektorátlagnál pénzügyileg sokkal stabilabb üzletmenetet folytat,  az orosz válság során az eszközei értékének mindössze a 30%-án is forgott (miközben pár évvel korábban még 100% volt ez a szint). A vihar elvonult, a befektetők visszatértek, és a cég is felértékelődött (több, mint duplázódott, úgy hogy közben osztalékot is fizetett). A folyamatok továbbra is kedvezőek, még mindig jelentős az eszközeihez képesti diszkont. Az infláció folyamatos mérséklődése miatt az orosz hosszú hozamok csökkenését, valamint a lakossági fogyasztás és ingatlancélú megtakarítás lassú élénkülését várjuk, ez pedig jót tehet az ingatlanszektornak, és ezzel az Etalonnak is – így a sztorinak még mindig lehet kifutása. Azonban figyelemmel követjük a szektortárs LSR-t is, amely hasonló profilú cég, egy kis építőipari alapanyaggyártó tevékenységgel (emiatt némileg ciklikusabb). Illetve nemrég elkezdett egy nagyszabású moszkvai projektet, az egykori ZIL gyár telephelyének urbanizálását, amelynek a beruházási szükséglete nagyjából ismert, azonban a bevételi oldala még nagyban függ a jövőbeli kereslettől. Emiatt jelenleg ez a papír sokkal érzékenyebb a kilábalásra. 

A két papír árfolyamának alakulása (fehér Etalon, sárga – LSR) forrás: Bloomberg

 

A két papír sokáig együtt mozgott, azonban az LSR-t általában jellemzően többre értékelték. A legutóbbi gyorsjelentés után – szerintünk indokolatlanul – az LRS diszkontba került, így ezt az alkalmat kihasználva az Etalon kitettség nagy részét lecseréltük LSR-re. Arra számítunk, hogy rövid távon az LSR jobban fog teljesíteni.

forrás: Bloomberg

Az alsó grafikonon a két papír árfolyamának a hányadosa látható (Ealano/LSR). Historikusan látható, hogy kb 1,05 – 1,1 között mozog, de februárban 0,9-re is lesüllyedt, ezt használtuk ki.

One thought on “Februári események – csere az orosz ingatlanszektorban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük