Fundman Alap – februári események

Úgy gondoljuk, hogy talán érdekes lehet, ha a szokásos alaposabb cégbemutatások mellett, időnként rövidebben is megpróbálunk írni a Fundman Alap aktuális, elmúlt hónapbeli tevékenységéről. A sort az érdekesebb februári változásokkal kezdjük, és terveink szerint előbb-utóbb így a befektetők/érdeklődők számára az Alap főbb befektetései transzparenssé válnak majd. Mindent nem fogunk teljesen kiadni (pl azokat a részvényeket, amelyekből még nem zárult le a teljes tervezett vétel/eladás), de  ezzel együtt is az események nagy része nyilvános lesz.A mostani, február végi állapot szerint az Alap részvénykitettsége 87% körül volt, amely 61 befektetés között oszlott meg.

Az érdekesebb februári események:

1) Lenta vétel

2) Csere az orosz ingatlanszektorban

3) Global Telecom arbitrázs

4) Torunlar vétel

5) Moneta vétel

6) Phosagro vétel

7) Hrvatski Telekom eladás

8) TSKB vétel

9) Februári események – Béla vétel

2 thoughts on “Fundman Alap – februári események

  1. Tiszteletem! A napokban masszívan esik az orozs tőzsde és a rubel sem acélos! Stop/loss -ok aktiválódtak-e esetleg illetve mekkora jelenleg a kitetség ,hány országban van benne az alap jelenleg és melyek ezek? Köszönöm

    • Az Alap legjellemzőbb régiói: orosz, török, osztrák, román, cseh, dél-afrika, kína (illetve össz ázsia), de vannak nyugat-európai papírjaink is. Jelenleg kb 25% körüli orosz súlyt tartunk, de ez gyakorlatilag 0 és 40% között változhat, attól függően, hogy hol találunk jó egyedi sztorikat. És a lényeg az egyedi sztorin van, ugyanis az allokáció ez alapján jön ki, nem pedig felülről, top-down módszerrel választjuk ki a régiókat. Az orosz piac egyébként ebből a szempontból azért szerencsés, mert – a közhiedelemmel ellentétben – rendkívül szeretágazó, nagyon sok szektorban találunk érdekes cégeket, amelyek nem feltétlenül korrelálnak a teljes piaccal (pl sok exportőrnek kifejezetten a rubel gyengülés/olajár-esés jön jól). Mivel jelenelg nem től nagy még az alap, ezért a kis- és közepes cégekben is viszonylag rugalmasan tudunk pozíciókat felvenni. A stop loss-t nálunk nem az árfolyamesés aktiválja (sőt, ilyenkor inkább jellemzően veszünk még, ha nem túl nagy az adott pozíció), hanem a cég fundamentumai. Akkor adunk el, ha abban tapasztalunk romlást , vagy ha fundamentális alap nélkül felmegy az adott papír ára. A kockázok megosztását a régiók közötti diverzifikáció, illetve az egyes papírokban felvett pozíciók mérete (ami jellemzően kb max 4% /részvény) biztosítja.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük