Wienerberger: javuló kilátások

balkon

 

Már írtunk egy posztot a Wienerberger nevű osztrák építőipari cégről, amit Magyarországon többek között a Porotherm téglákról, a Semmelrock térkövekről és a Tondach tetőcserepekről ismerhetnek.  Építkezős tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy ezek a termékek ár/érték arányban tényleg elég jók, én is használtam ezekből és teljesen meg voltam velük elégedve.

A mostani posztban adunk egy rövid áttekintést, hogy mi is történt az elmúlt másfél évben a céggel, illetve, hogy azóta hogyan változtak a kilátások. A vállalat alapvetően hozta a várakozásainkat és jól teljesített az elmúlt időszakban. Bevételei stabilan évi 5-6 százalékkal nőttek, miközben kifutottak a korábbi évek átszervezései, eszközleírásai és hatékonyságnövelései következtében felmerült egyszeri költségtételek. Mindezek eredményeképpen a vállalat jövedelmezősége jelentősen javult és a 2015-ben ismét nyereségessé vált, még úgy is, hogy a cég amortizációja még mindig jelentősen el van inflálva ( az előző évek jelentős beruházásai miatt) és torzítja az egy részvényre jutó eredményt. Legyen ennyi elég a múltból nézzük a jövőt. Mi változott az elmúlt két évben?

Első dolog, ami mindenkinek az eszébe jut, az az energiaárak masszív esése.

Kép1

Forrás:Bloomberg

És hogy érinti ez a vállalatot? Egyértelműen kedvezően, méghozzá több csatornán keresztül. A vállalat legfőbb terméke az agyagtermékek gyártása (tégla, falburkolat, tetőcserép, kőagyag csövek, kerámia szennyvízcsövek stb), ami az árbevétel több mint 60% az EBITDA több mint 75%-át teszi ki. Ennél a termékeknél a legfontosabb alapanyag az agyag, ami nem egy ritka anyag (kb. minden országban van). A vállalat agyagszükségletének 2/3-át saját agyagbányáiból szerzi be, a maradékot pedig hosszú távú szerződéssekkel biztosítja. Mivel az agyagbányászat, mint minden bányászat jellemzően energia igényes, ezért az energiaárak csökkenése kedvező a vállalat számára. A kitermelt agyagot ezután megformázzák, majd kiégetik (akit kicsit jobban érdekel a gyártási folyamat, annak ajánlom figyelmében ezt a csempekészítésről készült videót, hasonlóan készül a tégla is). Nyilván ezek a folyamatok is mind gépesítve vannak és elég sok energiát igényelnek. Ha elkészült a tégla vagy a cserép, akkor ezeket ki is kell szállítani, és tekintve, hogy ezek a termékek nem kis súlyúak, ezért a szállítási és a anyagmozgatási költségek is jelentősek. Mindezek alapján látható, hogy az energiaköltség nagyon jelentős az agyagtermékek gyártásánál.

A vállalat árbevételének és eredményének többi részét a műanyag építőipari csövek illetve a térkövek gyártása teszi ki. A térkövek hasonló módon készülnek, mint a téglák, csak beton (cement és sóder) az alapanyag, illetve nem kell a végén kiégetni a terméket. Ennek megfelelően kevésbé energiaigényes, mint az agyagtermékek gyártása. A műanyag csövek gyártásánál a műanyag alapanyagot lényegében csak megolvasztják, megformázzák. Mivel itt már az alapanyag (PVC, PP, PE) is kőolajszármazék, ezért a költségek nagyon nagy része érzékeny a kőolaj és energiaárak változására.

Összességében tehát kijelenthető, hogy a csökkenő üzemanyag és energiaárak ceteris paribus pozitívan befolyásolják a vállalat jövedelmezőségét. Ez mennyit jelent, illetve miért nem látjuk jobban a számokban?

Kép6

Ha megvizsgáljuk, a vállalat költségeit megállapíthatjuk, hogy a tisztán energia költség az összes amortizáció nélküli működési költség 11,5%-át tette ki 2014-ben, míg a szállítási költség a 7,3 százalékát. Ugyanakkor a vállalat fedezi fél, egy évre előre az energia a költségeket (tehát még nem is látszódhatnak), másrészről az energia költségének (gáz, áram) a tőzsdei energiaárak csak körülbelül a 40%-át teszik ki a többi része viszonylag fix-nek tekinthető (hálózatfenntartás, különféle adók, nagykereskedelmi árrés stb), ugyanúgy, mint az üzemanyagnál. Ugyanakkor a tőzsdei gázárak egy év alatt közel 40%-ot, míg a német áramár közel 30 %-ot esett, ezeknek a 40%-a is jelentős rezsicsökkentésnek minősül, amelynek a pozitív hatása várhatóan a következő években jelentkezhet.

Másrészről a vállalat másik jelentős költségtétele az anyagköltségek, a maga 28,3%-os súlyával. Ennek a pontos összetételét sajnos nem tudjuk megnézni a vállalat kimutatásaiból, de ha a gyártási folyamatokból indulunk ki, akkor valószínűleg itt szerepelnek az agyag, a cement, és a polymer alapanyagok költségei. Amint említettem az egyszerűsített gyártási folyamatoknál a kedvező energiaáraknak itt is inkább árcsökkentő hatásuk van, ceteris paribus javítva a vállalat jövedelmezőségét.

A kérdés már csak az, hogy ennek mekkora részét engedik át a fogyasztóknak. Nyilván ez függ a kereslet alakulásától, illetve a végtermékek piacán lévő verseny intenzitásától. Verseny nyilvánvalóan van ezeken a piacokon, de az intenzitása valószínűleg csökkent, mivel az elmúlt időszakban ínséges időszakban a piac konszolidálódott, illetve nagyon sok szereplő el is hagyta a piacot. A kereslet alakulására a kiadott építési engedélyek számának alakulásából, az építőanyagokra vonatkozó PMI alakulásából illetve a lakossági hitelek változásának alakulásából lehet következtetni. Ezek most mind elég pofásan néznek ki, így megállapítható, hogy a vállalat kilátásai mind bevételi mind költségoldalról pozitív irányba változtak az elmúlt időszakban.

kéő7

kép4

kép8

Forrás: Bloomberg

 

4 thoughts on “Wienerberger: javuló kilátások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük