Az okostelefonok adatsztrádái

Mindig jó érzés olyan cégről írni, amelyet nem elsősorban azért veszünk meg, mert valamilyen krízishelyzetben jóárasították, hanem mert jó az üzleti modellje és hosszú távon nagyon jó növekedési potenciált látunk benne. Ilyen az osztrák AT&S, akikkel már több alkalommal is volt szerencsénk személyesen találkozni, és miután feltérképeztük a szektort, elkészítettem az értékelési modellt is, amely masszív upside-ot mutatott. Általában elég sokat rágódunk egy-egy befektetési ötleten, hogy valóban alaposan megismerjük a céget és semmi se kerülje el a figyelmünket. Ez most sem volt másként, de szerencsére még épp időben meghoztuk a döntést és belevettünk, mielőtt kilőtt az árfolyam. Azóta kb. 50%-ot menetelt felfelé, de még mindig látunk benne potenciált.

ats price chart 4 modAz AT&S árfolyamváltozása az elmúlt egy évben (Forrás: Bloomberg)

Az AT&S a világ élvonalába tartozó high-tech cég, amely nyomtatott áramköri lapokat gyárt elsősorban a mobil és az autóipar számára. Hirtelen talán kicsit távolinak tűnik ez a szektor, pedig a nyomtatott áramkörök nagyon is részei a mindennapi életünknek. Gondoljunk csak bele, hogy ott vannak a háztartási eszközeinkben (mikrohullámú sütő, tv) éppúgy, mint a bonyolultabb készülékeinkben (okostelefon, számítógép).

Így még ismerősebb lehet:

product portfolio

Mivel rengeteg elektronikus eszközzel vagyunk körülvéve, amelyeket ezek az áramkörök működtetnek, ezért nagyon sok gyártó is van a piacon. Többségük ázsiai, de az osztrák AT&S egyedüli európaiként abszolút felveszi velük a versenyt és ott van az élvonalban. Ez nem is meglepő annak tudatában, hogy épp egy osztrák mérnök nevéhez köthető a nyomtatott áramkörök feltalálása. Persze azóta a technológia rengeteget fejlődött és fejlődik is folyamatosan. Az AT&S pedig nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és fejlesztésre, hogy mindig a legfejlettebb technológiákkal tudja kiszolgálni a vevőit, akik a legismertebb telefongyártóktól (Apple, Samsung, Sony, Intel) kezdve az autószektor képviselőin át a nagy ipari vállalatok (General Eletric).

Ami pedig megkülönbözteti az AT&S-t a versenytársaitól, az a kiugróan magas profitabilitás, ugyanis a szektorátlag közel dupláját képes tartósan elérni annak köszönhetően, hogy a versenytársaknál többet beruházva jobb minőséget képes nyújtani. Ez a rendkívül jó jövedelmezőség pedig 15-20% körüli készpénztermelő képességet jelent a részvényesek számára az alaptevékenységet nézve, amely egy fejlett piaci cégnél jelenleg kiemelkedőnek számít. Alaptevékenységnek az AT&S esetében a HDI nyomtatott áramkör gyártását nevezem, amely az egyik legfejlettebb technológia. Ebben a szegmensben alig több, mint 50 versenytárs van világszerte a piacon, míg a szimplább típust több, mint 2 ezren gyártják. Ennél csak az integrált áramkörös technológia a fejlettebb (kevesebb mint 20 piaci szereplővel), amelyre az AT&S jelenlegi nagy projektje is irányul. És itt jön a csavar a történetben. 2013-ban kezdtek bele a fejlesztésbe, és jövőre várhatóan meg is indulhat majd az új, kínai gyártóegységben a termelés, amely a felfutás után a csoport árbevételének 40%-át adja majd. Emiatt is érdekes ez a cég, mert ez már a negyedik ázsiai gyáruk lesz, vagyis egy olyan nyugati, fejlett vállalati kultúrával rendelkező céget kapunk, amely maximálisan élvezi a fejlődő piacok kínálta költségelőnyöket.

rankingAz AT&S a 3.helyet foglalja el a HDI nyomtatott áramkör gyártás globális rangsorában

Azonban ahhoz, hogy valóban jó befektetésként értékeljünk egy céget, nem elég az érdekes és hatékony operáció, hanem az a legfontosabb, hogy a piac még ne árazza azt annyira, amennyit valójában ér. Ez az AT&S esetében szerintünk még most is fennáll, ugyanis számításaink szerint még akkor is van upside az alaptevékenységben, ha nem a mostanság elért 22%+ marzsokkal számolunk, hanem egy konzervatívabb 18-20%-kal. Így pedig a folyamatban lévő új projektjük teljes mértékben egy ingyen opciónak tekinthető, amely ha a várakozásoknak megfelelően valósul meg, még tovább növelheti a célárat. Az új integrált áramkör gyártás 350m EUR beruházással járt, de nemsokára befejeződik és a cég várakozásai alapján kb 6 év alatt megtérül, a célárunkat 6-7 EUR-ral (kb 40%.kal) növelve tovább. De pont ez az új projekt az, ami elfedi a cég valós készpénztermelő képességét, mert első ránézésre a nagy beruházás miatt nem látszik, hogy milyen magas (15-20%) FCF yieldet tudnak elérni jelenleg az alaptevékenységen. De amint ez a nagy beruházás véget ér és elkezdi termeli az új operáció is a pénzt, tisztább lesz a kép. Ugyan nem sok elemző követi a céget (ami pozitív is, mert még nem túl felkapott), de láttunk már olyan elemzést, ahol az elemző annyira konzervatívan értékelt, hogy az új projekt hozzáadott értékét sokkal alacsonyabbnak vette, mint amennyit ráköltenek, ezzel azt feltételezve, hogy az elmúlt években ablakon kidobott pénz volt az amúgy teljesen a tervek szerint alakuló projekt. A cég track rekorjda elég jó ezen a téren, és most sem csúsztak el sem időben, sem költségekben.

Összességében tehát egy nagyon jó cégnek tartom az AT&S-t, amelyben az elmúlt időszak árfolyamemelkedése ellenére továbbra is jelentős felértékelődési potenciált látok. A globalizált világ elektronikai eszközök iránti éhsége folyamatosan növekvő keresletet támaszt a nyomatott áramkörök iránt, amelyból az AT&S a versenytársakét jóval meghaladó mértékű fejlesztéseinek köszönhetően magasabb marzzsal profitálhat, mint a konkurensek. A fejlődő piaci cégekre jellemző vállalatirányítási problémával sem szembesülünk, ugyanis a menedzsment rendkívül profi és inkább óvatos, az elmúlt pár évben soha nem maradtak el az általuk prognosztizált számoktól, sőt jellemzően túlteljesítették azt (A CEO nemrég nyerte el a tavalyi év legjobb CEO-ja díjat az osztrák tőzsdén). Az új projekt pedig nemcsak amiatt ígéretes, mert még az alaptevékenységnél is kedvezőbb jövedelmezőséget ígér, hanem az AT&S az új technológiának köszönhetően megtarthatja vezető szerepét az iparágban annak minden előnyével együtt. Ugyanis az egyik legfőbb szempont, amit mindig szem előtt tartanak, hogy ne engedjék termékeiket a tömegtermék kategóriába süllyedni, hanem innovációikkal mindig a piac élén járjanak. Jelenleg az erős dollár is kedvez nekik, mert az árbevételük 60%-át USD-ban realizálják, míg a cég eredményét euróban mérik. A következő nagy trigger az új projekt átadása lehet, ugyanis ha megindul az új operáció készpénztermelése, akkor abból a befektetők az osztalékon vagy egy esetleges részvényvisszavásárlási programon keresztül profitálhatnak. Azonban a veszélyekről sem szabad elfeledkezni. Az iparág dinamikusan fejlődik, és ehhez folyamatosan alkalmazkodni kell (a cég saját bevallása szerint is csak fél évre tud biztonsággal előre tervezni). Ugyan meglehetősen nagyok a belépési korlátok a szektorba, de a versenytársak térnyerése, vagy egy nagy vevő elvesztése mindig egy potenciális veszélyforrás. És mivel mostanában rendkívül erősek voltak a cég gyorsjelentései, így hiába kommunikálnak nagyon óvatosan és megfontoltan, azért már magasak az elvárások, aminek remélhetőleg a következő időszakban is meg tud majd felelni az AT&S.

One thought on “Az okostelefonok adatsztrádái

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük