Májusi események – Protek vétel

Április végén, május elején növeltük a kitettségünket a Protek orosz gyógyszercég részvényeiből, mivel véleményünk szerint a piac indokolatlanul büntette meg az egyébként várakozásainknak megfelelő féléves számai után. A vállalat a rubel felértékelődése miatt jelentős nem realizált árfolyamveszteséget mutatott ki a dollár betétein, amire valószínűleg nem számított a piac (elemzői szinten senki nem követi a vállalatot a brókerek közül, így vélhetően mindenki saját elemzésekből dolgozik). Azonban úgy gondoljuk, hogy a Protek működési környezetében jelentős javulás következett be az elmúlt időszakban. A cég gyakorlatilag lefedi a teljes orosz gyógyszeripart, egyaránt jelen van a gyógyszergyártásban, a gyógyszernagykereskedelemben és a gyógyszerkiskereskedelemben (patikák) is. Az első negyedévben a legnagyobb szegmense, a gyógyszer disztribúció/nagykereskedelem 25 százalékkal tudott növekedni, míg a másik két szegmens még ennél is nagyobb mértékben: gyógyszergyártás +49,3%-kal, gyógyszertári értékesítés: +32,1%-kal nőtt.

Forrás: Protek

Ráadásul a vállalat minden üzleti szegmensében beindulni látszik a konszolidáció, ami általában pozitív hatással szokott lenni a cégek profitabilitására (ezt láthattuk például az Aeroflot-nál). 
1) A gyógyszerdisztribúció szegmensben a cég 5 év alatt több mint 3 százalékkal növelte a piaci részesedését, köszönhetően a legnagyobb versenytárs pénzügyi megroggyanásának.
2) A kiskereskedelmi szegmensben a második legnagyobb szereplő (Pharmacy Chain 36.6) csőd közeli állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a legutolsó pénzügyi jelentése szerint: a vállalat EBITDA szinten veszteséges, ráadásul körülbelül 20 milliárd rubelnyi hitellel rendelkezik 46 milliárd rubelnyi árbevétel mellett (A Protek kiskereskedelmi marzsa 5% körül alakul).
3) A gyógyszergyártó szegmens árbevétel alapján a vállalat legkisebb, de ugyanakkor a legjövedelmezőbb szegmense. A vállalat április végén bejelentette a Rafarma orosz gyógyszergyár nem teljesítő hiteleinek megvásárlását az állami VEB Banktól, és ezel megkaparintotta a cég full modern gyártósorait, amivel közel négyszeresére növelte a saját gyógyszergyártó kapacitását. Ugyanakkor ez a felvásárlás rövid távon inkább rontani fogja a vállalat jövedelmezőségét, mivel a megszerzett cég azért nem tudta teljesíteni a hitelszolgálatot, mivel nem tudott elég nagy termékportfóliót kialakítani és így nem tudta megtölteni a gyártósorait, amik 12-15%-os kapacitáskihasználtság mellett működtek, veszteségesen. Hosszabb távon ugyanakkor ez lehet a Protek növekedésének a kulcsa, jelentős profitnövekedésre lehet számítani, amennyiben sikerül megtölteni a megszerzett gyártósorokat. Mivel a vállalat ugyanezt a problémát egyszer már megoldotta a saját gyógyszergyárában (viszonylag fiatal gyárról van szó, amit 1999-ben alapítottak, de 2005-ig csak csomagolással foglalkoztak, majd ez után kezdtek el bérgyártással majd saját termékek gyártásával foglalkozni), ezért úgy gondoljuk, hogy jó eséllyel értékteremtő lesz a vállalat akvizíciója, még úgy is, hogy emiatt a cég nem fizet osztalékot a második féléves eredménye után. A cég véleményünk szerint még mindig nagyon olcsó (3,3-as előretekintő EV/EBITDA-n forog), ezért szívesen tartjuk a portfóliókban.

Protek piaci részesedése 2012-ben…

Forrás: Protek

…és 2016-ban

Forrás: Protek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük