Februári események – csere az orosz ingatlanszektorban

Már régóta a portfolióban tartjuk az Etalon nevű ingatlanfejlesztő céget, amely bár konzervatív és a szektorátlagnál pénzügyileg sokkal stabilabb üzletmenetet folytat,  az orosz válság során az eszközei értékének mindössze a 30%-án is forgott (miközben pár évvel korábban még 100% volt ez a szint) download spotify family. A vihar elvonult, a befektetők visszatértek, és a cég is felértékelődött (több, mint duplázódott, úgy hogy közben osztalékot is fizetett) microsoft word for mac download for free. A folyamatok továbbra is kedvezőek, még mindig jelentős az eszközeihez képesti diszkont. Az infláció folyamatos mérséklődése miatt az orosz hosszú hozamok csökkenését, valamint a lakossági fogyasztás és ingatlancélú megtakarítás lassú élénkülését várjuk, ez pedig jót tehet az ingatlanszektornak, és ezzel az Etalonnak is – így a sztorinak még mindig lehet kifutása anton lernprogramm für pc herunterladen. Azonban figyelemmel követjük a szektortárs LSR-t is, amely hasonló profilú cég, egy kis építőipari alapanyaggyártó tevékenységgel (emiatt némileg ciklikusabb) samsung smart tv disney plus app herunterladen. Illetve nemrég elkezdett egy nagyszabású moszkvai projektet, az egykori ZIL gyár telephelyének urbanizálását, amelynek a beruházási szükséglete nagyjából ismert, azonban a bevételi oldala még nagyban függ a jövőbeli kereslettől. Emiatt jelenleg ez a papír sokkal érzékenyebb a kilábalásra. 

A két papír árfolyamának alakulása (fehér Etalon, sárga – LSR) forrás: Bloomberg

 

A két papír sokáig együtt mozgott, azonban az LSR-t általában jellemzően többre értékelték. A legutóbbi gyorsjelentés után – szerintünk indokolatlanul – az LRS diszkontba került, így ezt az alkalmat kihasználva az Etalon kitettség nagy részét lecseréltük LSR-re. Arra számítunk, hogy rövid távon az LSR jobban fog teljesíteni.

forrás: Bloomberg

Az alsó grafikonon a két papír árfolyamának a hányadosa látható (Ealano/LSR). Historikusan látható, hogy kb 1,05 – 1,1 között mozog, de februárban 0,9-re is lesüllyedt, ezt használtuk ki.

One thought on “Februári események – csere az orosz ingatlanszektorban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.