Ismét jó áron az orosz Dagobert bácsi

Sokat írtunk már az orosz részvénypiacról, főleg akkor, amikor tombolt a válság, és rengeteg jó befektetési lehetőség adódott. Azóta lecsillapodtak a kedélyek, az orosz gazdaság alkalmazkodott az alacsonyabb olajárakhoz (nagyrészt a rubel leértékelődésén keresztül) és elmaradt a sokak által várt gazdasági összeomlás teams app kostenlos download. Ez tükröződik a részvénypiac teljesítményén is, az idei évben az orosz piac az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta. Különösen a nem állami kézben lévő papírok teljesítettek jól, ahonnan mi is előszeretettel válogatunk a Fundman Alapba herunterladen. Azonban nem minden részvény vett részt az emelkedésben, az idei egyik nagy vesztes a teljesen speciális megközelítést érdemlő Szurgutnyeftegaz (a továbbiakban a digitális pazarlás elkerülése érdekében: Szurgut), és annak is különösen az osztalékelsőbbségi részvénye volt, amely ismét érdekes befektetési lehetőséget kínál (nemrég vettünk is az Alapba) – a továbbiakban erről a papírról lesz szó. Korábban már írtunk a cégről (itt, és itt) youtube video herunterladen linux.

pref-chart

A Szurgut osztalékelsőbbségi részvényének árfolyamalakulása az utóbbi években

 

Az idei rossz teljesítmény ellenére egyébként még így is az elmúlt 6 év egyik legjobb orosz papírja volt: dollárban számítva éves 12,9%-ot hozott, míg az orosz piac éves -3,24%-ot.. 

total-return-hozam

A Szurgut hozama (dollárban) az osztalékok nélkül (éves -0,77% – fehér) illetve az osztalékok újrabefektetésével ( éves 12,9% – sárga) 

A belinkelt cikkekben már alaposabban bemutattuk a céget (azóta nincsen nagy változás), de röviden összefoglalva: ez Oroszország 3. legnagyobb olajkitermelő, és 6. legnagyobb finomító cége: Ez jelenti az alaptevékenységet, amely lassan növekedve jelenleg kb évi 250 milliárd rubel üzemi eredményt termel horse club app herunterladen. De nem ez a poén a cégben, hanem az, hogy jelenleg kb 36 milliárd dollár készpénzen ül – ennek begyűjti az éves kamatát (az orosz bankrendszerben 4,3%-on van lekötve a következő 5 évre), ami kb évi további éves 100 milliárd rubel. Ez az éves eredményük második pillére. A harmadik ág szintén a dollárvagyonukhoz kapcsolódik: mivel a rubel várhatóan trendszerűen értékelődik le a dollárhoz képest (ha nem így lenne, akkor ezt a 7,7%-os kamatkülönbözet miatt le lehetne arbitrálni), a határidős árakon számítva ez további évi 200 milliárd rubelnyi árfolyamnyereséget eredményez. Ez összesen így várhatóan kb éves 550 milliárd adózás előtti, és kb 460 milliárd adózás utáni profit Download xbox one s games for free. A nemrég megerősített, és az elmúlt 10 évben tűzön-vízen keresztül betartott osztalékoplitika szerint ennek a 7%-a az osztalékelsőbbségi részvényeseket illeti, így egy ilyen részvényre számításaink szerint – egy teljesen papírforma szerinti üzleti évben – kb 4,19 rubelnyi osztalék jut – jelenlegi árakon ez kb 14%-os osztalékhozam. Ez az egyik féle megközelítési mód a papír beértékelésére (a konzervatívabb, és ebből a szempontból szerintem a helyesebb) youtube videos herunterladen anleitung.

A másik út, hogy ha abból indulunk ki, hogy egyébként a cég piaci kapitalizációja 16 milliárd dollár. Ennyire árazza a piac a 36 milliárdnyi készpénzt, plusz az operációt (ami egy hasonló orosz cég esetében 4-es EV/EBITDA-n forog, így kb 18 milliárd dollárt érhet) ->azaz összeségében, ha a Szurgut átlagos orosz viszonyok szerint működne, és a részvényesek érdekében és kontrollja alatt (ezzel egyébként már jobb is lenne az orosz átlagos olajcégnél 🙂 ) durván számolva 54 milliárd dollár értéket jelentene ps4 steam. Ehhez az kellene persze, hogy felhasználják a készpénzt, például, hogy értelmesen befektessék, vagy kiosszák osztalék formájában – Egyikre sincs jelenleg túl sok esély, így inkább csak elméleti maximum értékként érdemes rá gondolni. A Szurgutnál egyébként a befektetők szemében a készpénzállomány sokáig erős támasz volt az értékelésnél, de az utóbbi időben ez megszűnt:

surgit-cash-vs-mktcap

Látszik, hogy a piaci kapitalizcoó (sárga), egyre inkébb elmarad a cégben lévő készpénztől (fekete vonal)

A jelentős diszkont oka a tulajdonosi szerkezetben keresendő:

surgut

Azaz totál káosz, a részvények nagy részét különböző struktúrákon keresztül maga a cég birtokolja, de a piaci hiedelem az, hogy Putyin elnök tartja kézben a szálakat ego shooter kostenlos. Így valószínű, hogy nem véletlenül van így kitalálva.

Ami miatt idén a szokásosnál is mélyebbre süllyedt a diszkont, az az elmúlt időszak rubelárfolyam változásában keresendő. 2014-ben és 2015-ben az ismert okok miatt meglehetősen sokat gyengült a rubel. Emiatt az óriási dollár-készpénzállomány felértékelődött, és ez átértékelési nyereségként meg is jelent a cég eredményében youtube videos in 1080p herunterladen. Ráadásul a rákövetkező évben az osztalékpolitikai szabályokat betartva ki is fizették osztalékban, 2014 után 8 rubelt, 2015 után pedig 6,9 rubelt. Idén viszont jelentőset erősödött a rubel, ezért a mostani papírforma szerint várhatóan veszteséget kell elkönyvelni az átértékelésen, ami kb 80 milliárd rubelre fogja lehúzni az éves profitot Download whatsapp on ipad. Így az idei év után a jövő évben kifizetett osztalék várhatóan mindössze 0,6 rubel (2%-os hozam) lesz. Az utóbbi időszak elemzéseit olvasva, és a helyi brókerekkel beszélve jelenleg az a magyarázat körvonalazódik, hogy mivel az orosz piacon befektetők eléggé rövid távban gondolkodnak, az oszatelékpapír-összehasonlításokba ez a 2% kerül be, és így az elemzők elpártoltak a papírtól. A szereplők egyszerűen nem néznek tovább a következő éven. A cég értékét azonban nem egyévnyi osztalékból érdemes meghatározni, a rubel jövőbeli alakulásáról pedig sneki nem tudhat semmi biztosat – véleményem szerint a legjobb közelítés kamatpálya által meghatározott, ez pedig 14%-os várható értéket jelez- Igaz, hogy csak kb 1,5 év múlva érkezik majd.

Nem szabad persze elfelejteni, hogy más forintban egy 14%-os osztalékhozam (nálunk most 3% körül van a 10 éves állampapírhozam) és más ugyanez rubelben, ahol a 10 éves állampapírhozam jelenleg 8,4%. A prémium azonban még ehhez képest is tekintélyes, és a készpénzállomány (ami az eredmény nagy részét termeli) folyamatosan, és meglehetősen stabilan nő. A rubel esetleges vad árfolyamváltozása (akármelyik irányba) is a befektetőnek kedvező aszimmetrikus kifizetést eredményez -> pl ha jövő évben a rubel kigyengülne az idei januári mélypont 82,5-ös szintre, az 30%-os hozamot eredményezne;ugyanakkor jelentős rubelerősödés esetén sem mehetne negatív tartományba az osztalék, azaz nem kellene tőkét befizetni, legfeljebb lenne egy gyenge év, mint az idei. Szintén egy opció a papírban (meglehetősen nagy felértékelődési potenciállal, de kis valószínűséggel), ha valami változás történne a készpénz sorsával, például egy részét értelmesen befektetnék, vagy kiosztanák – ebben az esetben a sima részvények még jobban reagálnának, de vélhetően az osztalékelsőbbségi papírokra is hatna a javuló szentiment. A legnagyobb veszélyről sem szabad azonban elfeledkezni: ha lába kelne a pénznek, vagy negaív változás állna be az osztalékkifizetési politikában (amit az elmúlt hetekeben erősítettek meg amúgy). Erre azonban a múltban is sok lehetőség lett volna már, és nem történt meg a legnagyobb krízishelyzetekben sem.

scrooge-mcduck-surf-on-field-of-oil-coloring-page

 

One thought on “Ismét jó áron az orosz Dagobert bácsi

  1. Pingback: Fundman

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.