Májusi események – Digi vétel

Májusban bevezették az olvasók által is bizonyára jól ismert Digi kábelszolgáltatót a román tőzsdére és a kibocsátás során mi is vettünk a papírból paint tool sai for free. Ismerősökkel beszélgetve sokakban az a kép él, hogy a Digi magyar cég, de ez közel sem igaz, hisz bevételének közel ¾-ét a román piacon szerzi thunderbird gratis herunterladen. Ugyan az alapítója és fő tulajdonosa egy erdélyi magyar, Teszári Zoltán, de a cég Magyarországon eddig csak TV és internet szolgáltatással van jelen rollercoaster tycoon 2 free full version. Romániában viszont integrált szolgáltató, internetben és fizetős TV- szolgáltatásban piacvezető, melyek mellett a vezetékes és mobiltelefon piacon is jelen van Download little pony. A mobilpiacra kb. 10 éve lépett be és mostanra már több mint 12%-os piaci részesedést hasított ki magának, amelyet saját várakozásaik szerint 20%-ra is növelhetnek az árérzékeny fogyasztókat megcélzó, a versenytársaknál olcsóbb szolgáltatást kínáló stratégiájukkal herunterladen. Magyarországon pont emiatt tartanak tőle jogosan a jelenlegi szereplők, ugyanis a pár évvel ezelőtti aukción 1800 MHz-en 2* 5 MHz frekvenciát vásárolt (ez a "belépőjegy" a mobiltelefon szegmensbe), amely ugyan nem elég egy országos lefedettséghez, de az 1-2-3 éven belül tartandó újabb frekvenciatenderen tovább bővíthetik a kapacitásaikat digital amt app. A kibocsátáskor adott tájékoztatás során ugyan nem derült ki egyértelműen, hogy mekkora összeget terveznek beruházni a magyar mobiloperáció kiépítésébe, de egyértelműen ebbe az irányba kacsintgat a menedzsment. Már dolgoznak is 300 átjátszó torony kiépítésén, melyek számát pár éven belül 2 ezerre növelnék mods für bau simulator 2015 kostenlosen. Az biztos, hogy a román számokból kiindulva a mobilban kisebb marzsot tudnak elérni, mint a többi üzletágban és a mobilpenetráció is elég magas hazánkban, így csak a többiektől ügyfeleket elcsábítva tudnak majd terjeszkedni Download health app iphone. Ugyanakkor mivel a versenytársaknál jóval olcsóbb csomagokat kínálnak, erre látunk esélyt. Nem hiába kezdett agresszív árazásba már a Digi belépése előtt a Vodafone, amelyre a többi szolgáltató is kénytelen volt reagálni… 

Continue reading

Márciusi események – Do&Co vétel

windows 7 for free german full version 32 bit usb

Új elemként került a portfolióba márciusban a Do&Co nevű osztrák catering vállalat, amely árbevétele kétharmadát légi utas ellátásból szerzi, így talán ismerős is lehet a Turkish vagy az Austrian Airlines járatairól all documents. De tevékenységei közé tartozik még a nemzetközi eseményeken (Foci EB, Forma 1, ATP Master tenisztornák, stb.) való catering szolgáltatás és a saját tulajdonába tartozó éttermek és hotelek üzemeltetése is download ms word for free.

Continue reading

Márciusi események – Atrium vétel

A hónap során növeltük kitettségünket az Atrium nevű osztrák ingatlanfejlesztőben, amely profilját tekintve bevásárló központokra fókuszál a közép-kelet európai régióban android auto karte herunterladen. A fundamentumok alapján alapvetően ez az egyik kedvenc ingatlanfejlesztőnk az osztrák univerzumban, ugyanis 8% feletti FFO yielden forog (FFO= Funds From Operation, vagyis az ebből számolt yield az aktuális árfolyamra vetített bérbeadásból származó nettó eredmény), amely messze meghaladja a szektortársak átlagát after passion for free. A jó jövedelmezőséghez prudens eszközértékelés is társul, ugyanis a könyveiben nem értékeli mesterségesen többre az eszközeit a cég, mint amennyit azok jelen körülmények között az adott piacon érnek (gondolok itt például az orosz eszközökre) és még így is jelentős diszkonttal forog a papír a nettó eszközértékéhez képest titanic kostenlos downloaden.

Continue reading

Februári események – Hrvatski Telekom eladás

A Hrvatski Telekom, amelyről egy korábbi cikkben már írtam is részletesen, a Magyar Telekom horvát megfelelője ps4 youtube downloaden. Ugyanúgy mobil és fixvonalas szolgáltatással rendelkezik, mint magyar testvére és nem mellesleg Deutsche Telekom leány is ude semesterticket. Plusz kapcsolat még közöttük, hogy épp a Horvát Telekom vásárolta fel idén januárban a Magyar Telekom montenegrói leányát minecraft download code. Évek óta követjük a céget és az elmúlt 2 évben a szektortársakhoz viszonyított alulértékeltsége és jelentős készpénzállománya miatt pozitívak is voltunk rá formulare vom finanzamt herunterladen. Azonban február végén, amikor a 2016-os éves számait jelentette a cég, úgy döntöttünk, hogy 190 HRK körüli szinteken megválunk a tavaly nyáron felhalmozott kitettségünktől word korrekturhilfen herunterladen. Ugyan szorzószámosan még mindig a legolcsóbb régiós telekomcég, azonban a célárunk közelébe emelkedett a részvényárfolyam és rövid távon nem láttunk semmilyen triggert a további emelkedésre, valamint világossá tette a cég, hogy idén is csak 6 HRK osztalékot fizet, amely alig több mint 3%-os osztalékhozamnak felel meg from google drive to iphone. Ez azért meglepő, mert a cégérték harmada készpénz, amit szemmel láthatóan nem akarnak kifizetni a befektetőknek filme downloaden laptop. A készpénz negyedét most ugyan elköltötték a montenegrói telekom felvásárlására, de a maradék nulla közeli hozamon ketyeg rövidtávú betétekben és az anyavállalat által kibocsátott kötvényekben Download picasa image editing for free german. Az időzítés szerencsésnek bizonyult, mert a papír a márciusi felülvizsgálatnál kikerült a CETOP indexből, amely jelentős eladói nyomást helyezett azóta az árfolyamra Download devpro for free.

Februári események – Global Telecom arbitrázs

A Global Telecom egy olyan telekommunikációs cég, amely az egyiptomi tőzsdén forog ugyan, de profitjának nagy részét az algériai és pakisztáni piacon szerzi folgen herunterladen netflix. Évekkel ezelőtt még a nagytulajdonosa, az orosz Vimpelcom kapcsán került a látókörünkbe és azóta is figyelemmel kísérjük a cég fundamentumait download the report for free. Az elmúlt hónapban viszont a helyi (egyiptomi) és a Londonba bevezetett GDR papírok közötti félreárazásból próbáltunk profitálni, ugyanis tavaly nyár óta nem árazza hatékonyan a piac az egymásra átváltható papírokat video von orf tvthek herunterladen. Tavaly ősszel 30-40%-os prémiummal is forgott az egyiptomi papír a londonihoz képest, de tartva a novemberben be is következett devizaleértékeléstől, nem igazán láttunk rá esélyt, hogy megpróbáljuk learbitrálni az egyiptomi piacot mdr sachsen-anhalt app kostenlos herunterladen. Az arbitrázskör ugyanis a következőképpen áll össze:

1) megvesszük a londoni GDR-t dollárért  (a GDR egy olyan igazolás, amit egy letétkezelő bank állít ki mögöttes helyi részvényekre, és bevezeti egy könnyebben elérhető tőzsdére – jelen esetben egyiptomi papírokat a londonira)
2) a letétkezelőnél kérjük a GDR-ok helyi papírra váltását
3) eladjuk a helyi papírokat egyiptomi fontért
4) az egyiptomi fontot visszakonvertáljuk dollárra

Ha 10% prémium van a két papír között (ennyivel drágább az egyiptomi), akkor amit 100 dollárért vettünk, az az átváltás, eladás, devizakonverzió után 110 dollárt fog érni (mínusz az átváltás, a devizakonverzió, illetve a brókeri jutalékok költségei) download microsoft office chip for free.

Continue reading

Dollárhoz jutni, bármi áron…

Nem igazán új keletű probléma Egyiptomban a dollárhiány. Gyakorlatilag már a 2013-as forradalom óta ezzel küzd az ország, amikor is a devizatartalék szintje drasztikusan lecsökkent, miközben időről-időre csak limitált mértékben engedte el a kormány a deviza árfolyamát (deviza aukciókkal kontrollálva a hivatalos devizaárfolyamot) iphone dateien aus dem internet downloaden. Azonban ez oda vezetett, hogy a hivatalos dollárkínálat nem tudja kielégíteni a keresletet, mert a forradalom óta a turizmus jelentősen visszaesett, így a vele járó devizabevétel is, valamint a fő szponzor szaúdiak felé is más szelek fújnak az alacsonyabb olajárak korszakában herunterladen automatisch öffnen. Egyiptom ugyanakkor továbbra is nettó importőr, így sok szereplő kénytelen volt a feketepiac felé fordulni a devizaszükséglete fedezéséhez. Azok a cégek, amelyek a hivatalos csatornákon keresztül nem jutottak elég dollárhoz, megvették azt a feketepiacon, betették a bankszámlájukra és folytatták a szokásos operációjukat adobe flash player kostenlos google chrome. Azonban 2015 februárjában az Egyiptomi Nemzeti Bank megpróbálta megszüntetni ezt a feketepiaci csatornát, ezért havi 50 ezer dollárban limitálta a bankszámlán elhelyezhető pénzt splice. Az első áldozatokká azok az egyiptomi cégek váltak, amelyek külföldről importáltak alapanyagokat, de egyiptomi fontot kaptak a termékeikért és nem rendelkeztek semmilyen külföldi leányvállalattal, melyen keresztül be tudták volna szerezni a devizát tacx app. Ők külföldi fizetőeszköz hiányában vagy kénytelenek voltak visszafogni az importjukat vagy más alternatív megoldáshoz folyamodni pdf auf iphone herunterladen.

dollar_vs_egyptian_pound4

Continue reading

Platinabányák – update

Tavaly nyáron már írtam itt a blogon a platinabányákról, amelyek árfolyama akkor jelentős eső trendben volt, éppúgy, mint a nemesfémeké, de az akkori esés csak idén januárban érte el a mélypontját page in its entirest. A bányapapírok árfolyama az augusztusi szintekről pár hónapos időtávon újra lefeleződött-lenegyedelődött, miközben a platina is további 20%-ot esett.  Akkori cikkem konklúziója az volt, hogy ugyan már tavaly augusztusig is sokat estek a platinabányák, de értékeltségüket tekintve a többi nyersanyagkitermelőhöz képest még akkor is prémiummal forogtak és a nemesfémek visszapattanása nélkül nem szólt fundamentális érv az emelkedésük mellett blender german free 64 bit.

Az Anglo Platinum (fehér), az Impala (narancssárga) és a Lonmin (sárga) árfolyama az elmúlt 5 évben

platina árfolyam v2Forrás: Bloomberg

Január közepén viszont megérkezett a korrekció a platina piacán, melynek hatására szó szerint kilőttek a bányák is és alig egy hónap alatt megduplázták értéküket herunterladen. A platina emelkedése mögött viszont nem a keresleti-kínálati tényezők változása állt, hanem inkább az arannyal való együttmozgás, annak ellenére, hogy a platina felhasználásának több mint 50%-a az ipari kereslethez köthető, és nem az aranyra jellemző biztonságos menedék szerep dominál a vásárlásánál series downloaden. Ami pedig a bánya-rallyt illeti, még kevésbé tűnik indokoltnak a 90%-os átlagos emelkedés, ugyanis a fundamentumok egyáltalán nem javultak, mivel a strukturális változások elmaradtak a szektorban, a kereslet nem erősödött, a kínálat viszont folyamatosan nő herunterladen. Platinum-products-web

Continue reading

Nigéria – Leértékelni vagy sem, ez itt a kérdés

Körülbelül egy évvel ezelőtt írtam Nigériáról, amikor az olajár még 70 USD környékén járt és a nigériai fizetőeszköz az olajár eséssel párhuzamosan, szinte kart-karba öltve gyengült handbrake german for free. Azonban ez a trend tavaly márciusban megszakadt, mivel a nigériai jegybank 197-199 NGN/USD szinten rögzítette a naira árfolyamát, miközben az olaj újra lefeleződött. Hogy miért döntött a jegybank a devizaárfolyam befixálása mellett és hogy ez jó döntésnek bizonyult-e r studio herunterladen windows? Ezt a témát fogom most kicsit körüljárni.

olaj anira

Az olajárfolyam (piros) és a nigériai naira (NGN, fehér) alakulása 3 éves időtávon, Forrás: Bloomberg

Alapvetően azt látni kell, hogy az olajár zuhanása mindenképpen fájdalmas Nigériának, mert az olajon kívül nem nagyon van más exportbevétele download the tax notice. Azonban most az az érdekes helyzet állt elő, hogy a nigériai jegybank (túlnyomó részben a 8 hónapja hatalmon lévő elnök nyomására) nem hagyta az olajjal párhuzamosan gyengülni a devizáját, hanem inkább importkorlátozásokat vezetett be és csökkentette a külföldi devizához való hozzáférést youtube songs downloaden mp3. Ez pedig oda vezetett, hogy a legfrissebb adatok szerint a feketepiacon már 90%-kal kerül többe egy dollár (382 NGN/USD), mint a hivatalos árfolyam szerint (199 NGN/USD) effekte für videos kostenlos downloaden.

Continue reading

Lengyel déjá vu

Mióta a Kaczynski vezette Jog és Igazságosság Pártja (PIS) hatalomra került Lengyelországban, elég sokszor lehet déjá vu érzésünk az újabbnál-újabb reformtervezetek hallatán outlook 2016 download kostenlos. A lengyelek gyakorlatilag követendő példaként tekintenek az Orbán kormány reformjaira és nagyvonalú választási ígéreteiket hasonló szektoradókkal és törekvésekkel tervezik fedezni, mint amelyek hazánkban is megvalósultak otto online invoice. Mivel a különböző gazdasági szektorokat érintő megszorításokról naponta olvasni újabb és sokszor egymásnak ellentmondó részleteket, így ebben a cikkben a lengyel kormány eddig körvonalazódni látszó törekvéseit mutatom be einladungen konfirmation vorlagen kostenlos downloaden.

Continue reading

Fényesebb az aranynál? Jóárasították a platinabányákat

herunterladen

Az elmúlt hónapok nem sok örömöt tartogattak a nyersanyagpiaci befektetőknek, hacsak nem a short oldalon álltak fortnite herunterladen fortnite herunterladen. A közvélemény leginkább talán az olaj és az arany árfolyamváltozását követi figyelemmel, azonban a platinacsoportba tartozó nemesfémeket még az aranynál is jobban megütötték herunterladen. A platina konkrétan már olcsóbb, mint az arany, amire nem sokszor volt még példa az elmúlt 15-20 évben.

Az arany (fehér) és a platina (sárga) árfolyama 2000-tőlarany platina v2Forrás: Bloomberg

Continue reading